Тази година есенното равноденствие започва днес, 23 септември 2023 г. Важна дата, която

...
Тази година есенното равноденствие започва днес, 23 септември 2023 г. Важна дата, която
Коментари Харесай

Сови, ликувайте! Днес e денят на есенното равноденствие

Тази година есенното равноденствие започва през днешния ден, 23 септември 2023 г. Важна дата, която нощните сови чакат с неспокойствие, само че от която поклонниците на слънцето се опасяват. И за това има основателна причина: от 23 септември 2023 г. официално навлизаме в есента и ще губим приблизително по 4 минути слънчева светлина всеки ден до 22 декември, когато е зимното слънцестоене.

Но какво тъкмо представлява равноденствието? Това е астрономическият миг, в който дължината на деня се изравнява с тази на нощта. Всяка година има две равноденствия: едното сред 19 и 21 март, когато прекосяваме от зима към пролет в северното полукълбо, и второто сред 21 и 24 септември, когато оставяме лятото зад тила си и навлизаме в есента, още веднъж в северното полукълбо.

Следователно есенното равноденствие през 2023 г. ще настъпи в събота, 23 септември, тъкмо в 08:49 ч. и 56 секунди по данни на Института по механика и калкулации на ефимериите (IMCCE). В този миг слънцето ще премине над зенита на земния екватор, ще изгрее съвсем навръх изток и ще залезе на запад.

Миналата година есенното равноденствие настъпи на същата дата, 23 септември, само че няколко часа по-рано, тъкмо в 3,03 ч. През 2021 година есенното равноденствие се пада на 22 септември, както и през 2020 година Тогава за какво датата и часът в никакъв случай не са едни и същи? За да разберем това, би трябвало да разгледаме нашия Григориански календар. За нас една година продължава 365 дни. Но в реалност на Земята й трябват тъкмо 365 дни, 5 часа и 48 минути, с цел да обиколи Слънцето. Затова, с цел да компенсираме тази разлика във времето, на всеки четири години прибавяме по един спомагателен ден – известните високосни години. Тази разлика трансформира датите и часовете на равноденствията.

Обърнете внимание, че идващото есенно равноденствие, планувано за 21 септември, ще се състои през 2092 година, до момента в който това на 24 септември е планувано за 2303 година!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР